Historie PBG

De Prinses Beatrix Groep is ontstaan in 1946 uit een fusie van twee andere groepen. De opkomsten hadden wij in de kelders van de Kosmos aan het eind van de Dorpstraat.

Later verhuisden we naar ons huidige clubgebouw aan het padvinderslaantje aan de rand van het Zeisterbos (de Brakel). Padvinderij won steeds meer aan populariteit en bij onze groep kwamen steeds meer jongere jongens. Al snel werd onze groep uitgebreid met een Welpenhorde. Jarenlang heeft onze groep met deze twee speltakken gedraaid.

Dit veranderde toen er rond 1987 een Bevergroep werd opgericht, de groep bood nu ook plaats aan de allerkleinsten. Tevens kreeg de van oorsprong jongensgroep, hiermee haar eerste gemengde speltak. Niet veel later richtten wij een Explorer groep op voor de jongeren tussen de 16 en 18 jaar.

Naam

in191-1Het mag duidelijk zijn dat onze groep vernoemd werd naar onze Koningin. Nou ja, duidelijk. Het is nu toch Koningin Beatrix?

Toen zij in 1980 gekroond werd tot Koningin van Nederland hadden wij een klein probleempje. Moesten wij onze naam veranderen in Koningin Beatrix Groep? Wie anders dan Hare Majesteit zelf kon deze vraag het best beantwoorden. We schreven een brief waarin wij deze vraag haar voorlegden. We mochten onze naam wel behouden, maar boven ons naambandje moest dan wel een gouden kroontje geplaatst worden. Vandaag de dag dragen sommigen nog steeds een kroontje op het uniform.

Das

De kleuren van onze groepsdas waren oranje en blauw. Dit heeft vanzelfsprekend met onze naam te maken. Oranje staat voor het Koningshuis Oranje en blauw is het Koningsblauw. De das was op de linkerhelft oranje, omdat oranje het dichtst bij ons hart ligt. De rechterhelft was blauw.

Fusie

In de jaren tot 2014 zochten we steeds meer de samenwerking met onze buurgroep, Scouting Dryade. Leiding wisselde steeds soepeler van de ene groep naar de andere groep, en gezamenlijke opkomsten, zoals de nieuwjaarsinstuif, werden samen georganiseerd. Als bever begon je bij de gemengde bevers van de Prinses Beatrix Groep, en na de bevers werden meisjes lid van Dryade, jongens bleven bij de PBG tot de Explorers, die weer bij de Dryade zaten. De twee groepen hadden ook hun eigen stammen, de PAS en de CLOS bij de PBG, de Xtra’s bij de Dryade.

Eind 2012, begin 2013 leek een fusie een volgende logische stap, om de dubbelingen uit de twee groepen te besparen zodat er meer ruimte over blijft voor wat echt belangrijk is: het organiseren van opkomsten voor de jeugddeelnemers. Op 1 januari 2014 was het dan echt zo ver: de Prinses Beatrix Groep en Scouting Dryade fuseerden tot de Prinses Amalia Groep!